Nieodpłatna Pomoc Prawna i Poradnictwo Obywatelskie

“Prowadzenie siedmiu punktów, w których udzielana będzie nieodpłatna pomoc prawna lub świadczone nieodpłatne poradnictwo obywatelskie, zlokalizowanych na terenie miasta Lublin.”
Projekt sfinansowany z Ministerstwa Sprawiedliwości i Miasta Lublin realizowany do dnia 31.12.2020r. adresowany jest do wszystkich osób w kryzysowych sytuacjach. Celem Nieodpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego jest pomoc w nabywaniu lub odzyskiwaniu samodzielności życiowej. W ramach projektu można skorzystać z bezpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego na terenie Lublin w:

• Szkole Podstawowej nr 27 ul. Maszynowa 2, parter (dzielnica Tatary) godziny funkcjonowania 10:00-14:00

• Szkole Podstawowej nr 28 im. Synów Pułku Ziemi Lubelskiej ul. Radości 13 parter, sala konf. (dzielnica Czuby Północne) godziny funkcjonowania 16:00-20:00Wizytę w punkcie, w którym udzielana jest nieodpłatna pomoc prawna lub świadczone jest nieodpłatne poradnictwo obywatelskie, można umówić:
    za pośrednictwem strony internetowej Urzędu Miasta Lublin – rezerwacja wizyt poprzez zakładkę https://rezerwacja.lublin.eu/,
    – telefonicznie, dzwoniąc pod numer telefonu: 81 466 1210 (rejestracja telefoniczna w godzinach pracy Urzędu).

Więcej informacji: https://www.lublin.eu/urzad-miasta-lublin/jak-zalatwic-sprawe/nieodplatna-pomoc-prawna/

Prowadzenie jednego punktu nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego na terenie powiatu chełmskiego w 2020 roku”.
Projekt sfinansowany z Ministerstwa Sprawiedliwości i powiatu chełmskiego realizowany do dnia 31.12.2020r. adresowany jest do wszystkich osób w kryzysowych sytuacjach. Celem Nieodpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego jest pomoc w nabywaniu lub odzyskiwaniu samodzielności życiowej. Nieodpłatne poradnictwo obywatelskie obejmuje rozpoznanie problemu i udzielenie porady dostosowanej do indywidualnej sytuacji osoby korzystającej z porady. Osoba korzystająca jest informowana o przysługujących jej prawach oraz spoczywających na niej obowiązkach.
W razie potrzeby, podczas porady może być sporządzony wspólnie z osobą zainteresowaną plan wyjścia z trudnej sytuacji oraz udzielona pomoc w jego realizacji.
Nieodpłatne poradnictwo obywatelskie obejmuje różnorodne dziedziny, w tym między innymi kwestie zadłużeń, sprawy mieszkaniowe, problemy z zakresu ubezpieczeń społecznych oraz nieodpłatną mediację.
W ramach projektu można skorzystać z bezpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego na terenie powiatu chełmskiego:
Harmonogram wsparcia
Plac Niepodległości 1
w godzinach 8.00 – 12.00
Więcej informacji:

Prowadzenie jednego punktu nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego oraz zwiększenia świadomości prawnej w Konopnicy wraz z punktami mobilnymi w 2020 roku”. Projekt sfinansowany z Ministerstwa Sprawiedliwości i powiatu lubelskiego realizowany do dnia 31.12.2020r. adresowany jest do wszystkich osób w kryzysowych sytuacjach. Celem Nieodpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego jest pomoc w nabywaniu lub odzyskiwaniu samodzielności życiowej. Nieodpłatne poradnictwo obywatelskie obejmuje rozpoznanie problemu i udzielenie porady dostosowanej do indywidualnej sytuacji osoby korzystającej z porady. Osoba korzystająca jest informowana o przysługujących jej prawach oraz spoczywających na niej obowiązkach.
W ramach projektu można skorzystać z bezpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego na terenie powiatu lubelskiego w punkcie Konopnica wraz z punktami mobilnymi:
Harmonogram wsparcia
Poniedziałek
Wtorek
Środa
Wojciechów w godz. 10.00-14.00
Urząd Gminy Wojciechów, Wojciechów 5
Czwartek
Piątek
Urząd Gminy w Konopnicy Kozubszczyzna 127 B
Kobiecie, która jest w ciąży, udzielanie nieodpłatnej pomocy prawnej odbywa się poza kolejnością.|
Więcej informacji:

‘’Prowadzenie specjalistycznego poradnictwa dla rodzin będących w sytuacji kryzysowej oraz dofinansowanie ośrodka interwencji kryzysowej dla rodzin , w których występuje przemoc w rodzinie i inne sytuacje kryzysowe w ramach Centrum Pomocy Interdyscyplinarnej w Białej Podlaskiej”
Projekt jest formą pomocy specjalistycznej dla rodzin znajdujących się w trudnych sytuacjach życiowych, w szczególności w których występuje przemoc w rodzinie i inne sytuacje kryzysowe z terenu powiatu bialskiego. Projekt zapewnia wsparcie rodzin w powiecie bialskim w wypełnianiu ich funkcji opiekuńczo – wychowawczych, a podstawowym kierunkiem działań prowadzącym do realizacji ww. celu jest w ramach projektu profesjonalna, kompleksowa pomoc psychologiczna i prawna. Bezpośrednimi odbiorcami projektu są zarówno osoby pełnoletnie (w tym osoby starsze), jak i dzieci oraz młodzież. Projekt realizowany jest do 31.12.2020 i dofinansowany jest ze środków Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Białej Podlaskiej.
Szczegółowe informacje i zapisy pod numerem telefonu 885153253