Stowarzyszenie Bona Fides

Forum Kobiet Aktywnych

VI FORUM KOBIET AKTYWNYCH – ZWIASTUN WYDARZENIA

Szanowni Państwo tegoroczne Forum pozwoli spojrzeć na aktywność kobiet i same kobiety, także w krzywym zwierciadle. Najlepiej o błędach jakie kobiety popełniają w relacjach społecznych wie Kabaret HRABI, dlatego jeśli macie Panie wątpliwości czy wybrać się 01 – 02 lipca 2014 r. do Mircza na VI Forum Kobiet Aktywnych, niech ten zwiastun i wypowiedzi artystów Was przekonają. Do zobaczenia w Mirczu!

UWAGA!!! OBOWIĄZKOWY BILET WSTĘPU NA VI FORUM KOBIET AKTYWNYCH

W tym roku biletem wstępu na Forum będą KSIĄŻKI. Chcemy prosić by każda z Pań i każdy z Panów biorący udział w tym wydarzeniu przywiózł ze sobą książkę, którą chciałby zadedykować kobiecie. Książkę, która mówi o doświadczeniach kobiet. Książkę, która jest poradnikiem dla różnorodnych kobiet. Z książek tych wspólnie stworzymy mobilną bibliotekę, której wszystkie będziemy korzystały.Organizatorzy w ramach VI Forum zapewniają olbrzymią ilość atrakcji: spektakle teatralne, recital, warsztaty artystyczne, warsztaty i panele dyskusyjne, kabaret oraz poczęstunek (lunch i ognisko/grill I dnia oraz śniadanie i lunch II dnia). To wszystko bezpłatnie! W zamian oczekujemy od Was książek, które będziemy od Państwa odbierały przy rejestracji przekazując każdej Pani identyfikator uprawniający do udziały we wskazanych powyżej wydarzeniach. W tym roku obowiązuje nas wszystkich transakcja wymienna! Na naszych stronach oraz na profilu społecznościowym na Facebook umieścimy przykładowe propozycje książek. Proszę jeśli znacie jakieś fajne propozycje książkowe podsyłajcie linki, może ktoś skorzysta! Można zamówić zbiorowo, można kupować indywidualnie.

VI Forum Kobiet Aktywnych

Stowarzyszenie Równych Szans BONA FIDES już po raz VI zaprasza na Forum Kobiet Aktywnych, które odbędzie się tym razem w Gminie Mircze. Forum Kobiet Aktywnych to cykliczne wydarzenie integrujące i aktywizujące środowiska aktywnych kobiet mieszkających na terenach wiejskich województwa lubelskiego.

Celem tegorocznego spotkania jest otwieranie kobiet na współpracę międzynarodową oraz wzmacnianie w aktywności dzięki doświadczaniu różnych form działalności kobiet z różnych krajów. VI Forum Kobiet Aktywnych odbędzie się pod hasłem „Transgraniczna aktywność kobiet” Miejscem realizacji przedsięwzięcia będzie gmina Mircze położona nad Bugiem przy granicy Polsko-Ukraińskiej. Poprzez temat, podejmowane zagadnienia, ale także lokalizację tegorocznego Forum, chcemy zwrócić uwagę na potrzebę akceptacji dla różnorodności towarzyszącej nam w życiu codziennym. Tej akceptacji chcemy uczyć poprzez wskazywanie na odmienność kultur i płynącej z tym odmienności w aktywności i aktywizacji. Pokażemy jak ten sam cel realizować różnymi metodami czerpiąc z tego olbrzymią przyjemność.

Przypominamy o konieczności wypełnienia kart zgłoszeniowych, które załączamy poniżej. Karty nam pozwolą ustalić szacowaną liczbę osób deklarujących udział w Forum (nie chcemy by dla kogoś zabrakło planowanych atrakcji!). Ponadto dzięki nim będziemy mogły ustalić ile z Was będzie nocowało. Jako organizatorzy zapewniamy dla pierwszych 300 osób miejsca noclegowe.  Zorganizowaliśmy wspólnie z Gminą Mircze oraz Wojskiem Polskim specjalne strefy relaksu (miejsce do wypoczynku / snu). W szkołach / świetlicach wiejskich będzie dostęp do prysznica oraz sanitariatów. Będą łóżka polowe. A wieczorem będziemy się relaksować przy gongach tybetańskich! Dlatego biorąc pod uwagę, że tegoroczne Forum będzie bardzo atrakcyjne do późnych godzin wieczornych zróbcie sobie wolne i bądźcie z nami dwa dni!

Za zespołem Piersi trzeba zaśpiewać…..

Będzie! Będzie zabawa!

Będzie się działo!

I znowu nocy będzie mało.

Będzie głośno, będzie radośnie

Znów przetańczymy razem całą noc.

Ze słonecznymi pozdrowieniami,

Organizatorzy

kwestionariusz_zgloszeniowy_VI_FKA

Konkurs „Kobieta Aktywna Lubelszczyzny 2014″

Stowarzyszenie Równych Szans „Bona Fides”, Wójt Gminy Mircze oraz Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Mircze serdecznie zapraszają do udziału w Konkursie „Kobieta Aktywna Lubelszczyzny 2014” skierowanego do Kobiet z terenów wiejskich województwa lubelskiego. Pragniemy w ten sposób wyróżnić kobiety, które dzięki swojej pasji i zaangażowaniu działają aktywnie na rzecz społeczności lokalnych.

Zgłoszenia przyjmowane są w 9 kategoriach:

• Kobieta Aktywna Roku
  • Animatorka Roku
  • Autorka Inicjatywy Społecznej Roku
  • Wolontariuszka Roku
  • Skarbniczka Roku
  • Pasjonatka Roku
  • Strażniczka Ogniska Domowego
  • Kobieta Kultury
  • Kobieta Dialogu Międzynarodowego

Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 25 czerwca 2014 roku. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 1 lipca 2014 roku w Mirczu (pow. hrubieszowski) w ramach VI Forum Kobiet Aktywnych. Formularz zgłoszeniowy i regulamin konkursu są dostępne poniżej:

Załączniki:

regulamin_konkursu_kobieta_aktywna_2014

formularz_zgloszeniowy_kobieta_aktywna_2014

V Święto Kobiet Aktywnych – podsumowanie wydarzenia

Organizatorzy:

Stowarzyszenie Bona Fides,  Dyrektor Muzeum Nadwiślańskiego, Wójt Gminy Janowiec,  Lokalna Grupa Działania „Zielony Pierścień”.

1 lipca 2013 r. do Janowca przybyły setki osób na V Forum Kobiet Aktywnych. Tegoroczne święto kobiet aktywnych cieszyło się ogromną popularnością i zaskakiwało uczestników mnogością atrakcji, jak i wyjątkową scenerią Zamku w Janowcu. Stało się okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania znajomości, podjęcia nowych inicjatyw.

Z uwagi na urokliwe miejsce, jakim jest Zamek w Janowcu i otoczenie przepięknego parku tegoroczne wydarzenie było okazją do wspólnych rozmów,przebywania ze sobą w rodzinnej atmosferze, piknikowania.  Dlatego organizatorzy zachęcali uczestników do zebrania ze sobą koców i koszy piknikowych.

Do Janowca przybyły organizacje z całego województwa lubelskiego, głównie z terenów wiejskich. Swoje stoiska regionalne zaprezentowało 30 organizacji z różnych gmin województwa lubelskiego. Stoiska przyciągały uwagę zwiedzających swą malowniczością i obfitością. Prezentowano między innymi potrawy regionalne, rękodzieło, obrazy, zdjęcia. Wszystko można było obejrzeć, spróbować, zakupić.

Organizatorzy zadbali o to, by uczestnicy mogli spędzić czas na Forum pożytecznie, aktywnie, mobilizująco i przyjemnie. Bogaty program V Święta Kobiet Aktywnych przykuwał uwagę rozmaitością proponowanych atrakcji. Przewidziano między innymi panele dyskusyjne ,warsztaty tematyczne,występy zespołów wokalnych i spektakle teatralne, rozdanie statuetek oraz recital muzycznej gwiazdy Forum – Doroty Osińskiej.

Temat przewodni tegorocznego forum to „Kultura jest kobietą”, którego celem nadrzędnym było zwiększenie dostępu do różnych form kultury poprzez spektakle teatralne, recitale, wystawy rękodzieła, wernisaże, plener malarski, fotograficzny, warsztaty artystyczne.

Zagadnieniom kultury poświęcone były cztery panele dyskusyjne:

„Rola kobiet w pielęgnowaniu kultury,tradycji i obyczajów” ,prowadzony przez Panią  Agnieszkę Zadura ,Dyrektor Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym.

„Kultura zachowań i wzajemnych relacji osób sprawnych i niepełnosprawnych”,prowadzony przez Panią Annę Dąbrowską, reporterkę i prezenterkę z TVP Lublin.

„Kultura dialogu czyli dlaczego głos kobiet jest ważny w debacie publicznej”, prowadzony przez Panią Małgorzatę Piasecką, dziennikarkę radiową.

„Akademia Kobiet Aktywnych – narzędzie rozwoju i wspierania aktywności kobiet na obszarach wiejskich”, prowadzony przez Panią Iwonę Przewor,Prezes Stowarzyszenie Równych Szans „Bona Fides”

Głównym punktem Forum było rozstrzygnięcie konkursu „Kobieta Aktywna Lubelszczyzny 2013” i rozdanie statuetek dla aktywnych kobiet z województwa lubelskiego. W tym roku nagrody przyznawane były w 8 kategoriach:

• Kobieta Aktywna Roku
  • Animatorka Roku
  • Autorka Inicjatywy Społecznej Roku
  • Wolontariuszka Roku
  • Skarbniczka Roku
  • Pasjonatka Roku
  • Strażniczka Ogniska Domowego
  • Kobieta Kultury

Na konkurs wpłynęło mnóstwo zgłoszeń. Z każdego z przesłanych opisów wyłaniała się postać kobiety aktywnej, pełnej pasji i zaangażowania, o niezwykłej osobowości i ogromnym sercu.  Wybór tylko kilku pań z tej wspaniałej grupy kandydatek do nagród był bardzo trudny. W kategorii Kobieta Aktywna Roku nagrodzono aż 2 aktywne panie, w tym jedna statuetka to nagroda Dyrektora Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie – pani Aleksandry Warmińskiej. Łącznie w 8 kategoriach rozdano 9 statuetek.

Wśród nagrodzonych osób znalazły się:

1.  Hanna Galińska – Kobieta Aktywna 2013 – nagroda Dyrektor ROPS Aleksandry Warmińskiej –      gmina Wola Mysłowska

2.   Janina Łupina – Kobieta  Aktywna 2013 – gmina Goraj

3.   Kazimiera Wójtowicz – Animatorka Roku 2013 – gmina Nałęczów

4.   Agnieszka Dąbrowska – Autorka Inicjatywy Społecznej Roku 2013 –gmina Sawin

5.   Elżbieta Stadnik – Wolontariuszka Roku 2013 – gmina Łopiennik

6.   Lidia Mazur – Skarbniczka Roku 2013 – gmina Józefów nad Wisłą

7.   Aniela Szkopik – Pasjonatka Roku 2013 – Mircze

8.   Beata Jerczyńska – Styrażniczka Ogniska Domowego 2013 – gmina Zakrzówek

9.   Iwona Pełyprzyn – Kobieta Kultury Roku 2013 – gmina Komarów Osada

Dużym zainteresowanie cieszyły się występy  zaspołu wokalnego „Rokiczanka”,swoim śpiewem i energią bijącą ze sceny zespół zachęcił  uczestników do  wspólnego śpieweania i „pląsów” na trawie .

Wśród atrakcji kulturalnych na Forum należy także wspomnieć o spektaklu „Kalina, czyli opowieść o charyzmatycznej aktorce Kalinie Jędrusik” wykonanym przez Jagodę Rall oraz o monodramie „Korzenie” wykonanym przez Dariusza Jakubowskiego. Spektakle te zostały bardzo ciepło przyjęte przez publiczność.

Wśród wydarzeń towarzyszących należy wymienić : wystawę fotograficzną „Ach co to był za ślub” Pani Marty Knapik, plener  fotograficzny „Kobiety i buty”- sesja fotograficzna uczestniczek V Forum Kobiet Aktywnych oraz happening– pisanie listów/wierszy kobiet spełnionych .

Na zakończenie Forum odbył się recital Doroty Osińskiej ,finalistki The Voice of Poland , artystka zachwyciła słuchających swą skromnością i wspaniałym głosem.

IV Święto Kobiet Aktywnych – podsumowanie wydarzenia

Organizatorzy:

Stowarzyszenie Równych Szans „Bona Fides”, Wójt Gminy Sawin, Stowarzyszenie Kobiet Gminy Sawin, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Lublinie

1 lipca 2012 r. do Sawina przybyły setki osób na IV Forum Kobiet Aktywnych. Patronat nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP Anna Komorowska. Tegoroczne święto kobiet aktywnych cieszyło się ogromną popularnością i zaskakiwało uczestników mnogością atrakcji. Stało się okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania znajomości, podjęcia nowych inicjatyw. Nawet uporczywy upał nie zniechęcił rzeszy kobiet i towarzyszących im rodzin do aktywnego uczestnictwa w Forum.

Do Sawina przybyły organizacje z całego województwa lubelskiego, głównie z terenów wiejskich. Swoje stoiska regionalne zaprezentowało 30 organizacji z różnych gmin województwa lubelskiego. Stoiska przyciągały uwagę zwiedzających swą malowniczością i obfitością. Prezentowano między innymi potrawy regionalne, rękodzieło, obrazy, zdjęcia. Wszystko można było obejrzeć, spróbować, zakupić.

Organizatorzy zadbali o to, by uczestnicy mogli spędzić czas na Forum pożytecznie, aktywnie, mobilizująco i przyjemnie. Bogaty program IV Święta Kobiet Aktywnych przykuwał uwagę rozmaitością proponowanych atrakcji. Przewidziano między innymi panel dyskusyjny, warsztaty tematyczne, pokaz mody, rozdanie statuetek, happening, występy zespołu wokalnego, kabaretu oraz muzycznej gwiazdy Forum.

Tematem przewodnim Forum w tym roku była kobieta aktywna w rodzinie. Celem spotkania było pokazanie i nagrodzenie kobiet, które potrafią spełniać się zawodowo, działać na rzecz innych, realizować swoje pasje, a jednocześnie są wspaniałymi matkami, babciami, żonami, dbają o dobro swojej rodziny i o jej rozwój, by docenić kobiecość w każdym jej wymiarze, zarówno społecznym, zawodowym, jak i rodzinnym. Promowany był także model rodziny zastępczej jako szansy na szczęście i rozwój dla dzieci i ich rodziców zastępczych, szczególnie dla kobiet, które podejmują się zadania bycia matką zastępczą.

Zagadnieniu rodziny poświęcony był panel dyskusyjny zatytułowany „Rodzina – dar czy poświęcenie?”, który poprowadziła Pani Anna Dąbrowska – reporterka i prezenterka z TVP Lublin. W panelu wzięły udział kobiety aktywne, które na co dzień starają się pogodzić trudne role strażniczki ogniska domowego oraz liderki działań społecznych. Panie dyskutowały na temat sposobów godzenia życia zawodowego z życiem prywatnym oraz związanych z tym zagrożeń, wyrzeczeń, korzyści i satysfakcji.

Dopełnieniem podjętych rozmów były warsztaty tematyczne.  W tym roku przygotowano 18 warsztatów o różnorodnej tematyce. Można było zgłębić wiedzę i nabyć umiejętności miedzy innymi z zakresu: być rodziną zastępczą; jak założyć przedszkole; jak być skuteczną w działaniu; jak radzić sobie ze stresem; sztuka przemawiania; aktywizacja przez rękodzieło; dialog międzypokoleniowy; granice w relacjach z dziećmi; Szkoła Super Babci; wioska tematyczna; zdrowe odżywianie się; stylizacja sylwetki oraz wiele innych.

Głównym punktem Forum było rozstrzygnięcie konkursu „Kobieta Aktywna Lubelszczyzny 2012” i rozdanie statuetek dla aktywnych kobiet z województwa lubelskiego. W tym roku nagrody przyznawane były w 7 kategoriach:

a.       Kobieta Aktywna Roku

b.      Animatorka Roku

c.       Autorka Inicjatywy Społecznej Roku

d.      Wolontariuszka Roku

e.       Skarbniczka Roku

f.       Pasjonatka Roku

g.       Strażniczka Ogniska Domowego

Na konkurs wpłynęło mnóstwo zgłoszeń. Z każdego z przesłanych opisów wyłaniała się postać kobiety aktywnej, pełnej pasji i zaangażowania, o niezwykłej osobowości i ogromnym sercu.  Wybór tylko kilku pań z tej wspaniałej grupy kandydatek do nagród był bardzo trudny. W kategorii Kobieta Aktywna Roku nagrodzono aż 3 aktywne panie, w tym jedna statuetka to nagroda Dyrektora Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie – pani Aleksandry Warmińskiej. Łącznie w 7 kategoriach rozdano 9 statuetek.

Wśród nagrodzonych osób znalazły się:

1.      Dorota Sawa-Niećko – Kobieta Aktywna Roku, nagroda Dyrektora Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie,

2.      Jadwiga Szaluś – Kobieta Aktywna Roku,

3.      Halina Szkodzińska – Kobieta Aktywna Roku,

4.      Małgorzata Leszczyńska – Animatorka Roku,

5.      Karolina Suska – Autorka Inicjatywy Społecznej Roku,

6.      Jadwiga Pizun – Wolontariuszka Roku,

7.      Anna Płoszaj – Skarbniczka Roku,

8.      Marianna Radomska – Pasjonatka Roku,

9.      Anna Wójcik – Strażniczka Ogniska Domowego Roku.

Ogromnym zainteresowaniem cieszył się także pokaz mody przygotowany przez Panią Martę Zalegę, właścicielkę firmy „Zaleshka Visage”. 7 pań zostało poddanych kompletnej metamorfozie – dobór stroju, makijażu, fryzury, a następnie wzięło udział w pokazie mody zorganizowanym podczas Forum. Elementem wspólnym były filcowe torby z ornamentem ludowym marki „Farbotka” zaprojektowane i wykonane przez Julianę Farbotko-Bytys. Efekty były imponujące. Panie zachwycały swym nowym wizerunkiem i urokiem.

Kolejnym atrakcyjnym i symbolicznym punktem Forum był happening – puszczanie balonów z karteczkami, na których zapisane zostały wyzwanie dla kobiet aktywnych „W tym roku chciałabym dla siebie i swojej rodziny…”. Setki kolorowych marzeń uniosły się do nieba, tworząc niezwykłe widowisko.

Forum uświetnione zostało przez występy zespołu wokalnego utworzonego spośród uczestniczek IV Forum Kobiet Aktywnych. Panie spotkały się w dniu poprzedzającym Forum na warsztatach wokalnych. Efektem wspólnej pracy było powstanie zespołu, któremu talentów pozazdrościłaby niejedna gwiazda estrady. Przygotowany repertuar wprowadzał w przyjemny nastrój, wywoływał uśmiech i wzruszenie.

Wśród innych imprez towarzyszących należy wymienić ścianę Hyde Park, na której uczestnicy Forum mogli zapisać swoje refleksje, spostrzeżenia, pomysły, marzenia, problemy. Na uwagę zasługiwała także wystawa fotografii wolontariuszy stowarzyszenia „AGAPE” przygotowana przez Różę Otrębę, występy kabaretu „Babeczki z Gołębia” oraz zespołu „Senioritki” z Lublina. Podczas Forum można było również spróbować wyśmienitych potraw regionalnych przygotowanych przez panie z organizacji i gmin z terenu województwa lubelskiego. Przewidziane zostało również miejsce dla dzieci, gdzie mogły aktywnie i twórczo spędzić czas. IV Forum Kobiet Aktywnych zakończył występ gwiazdy muzycznej – zespołu PANda Music.

Na tym jednak dzień pełen wrażeń się nie zakończył, gdyż Wójt Gminy Sawin przygotował dla mieszkańców Sawina liczne atrakcje związane z obchodami Nocy Świętojańskiej. Zabawa trwała do późna.

strona główna  |  misja i wartości  |  wladze stowarzyszenia  | ośrodek pomocy prawnej i obywatelskiej  |  aktualności  |  projekty  |  kontakt